Forskare: En katastrof för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieelever har i dag så mycket i skolan att de kan drabbas av utmattningssymptom. Det menar två forskare på Högskolan i Halmstad som tittar på problemet med elever som stannar hemma från skolan under mycket lång tid.

Fem elever på högstadier i Falkenberg har just nu låtit bli att gå i skolan i ett år eller längre. En frånvaro som kan kopplas till en ångestproblematik, depression eller utmattningssymptom. Det har SVT Nyheter Halland rapporterat om de senaste dagarna.

– Det är en tragedi för alla som är inblandade. En katastrof för samhället helt enkelt, säger Ulf Petäjä som är rektor i statsvetenskap.

Utmattade skolungdomar

Ulf Petäjä har tillsammans med sin kollega Christopher Kindblad, doktor i sociologi, forskat i ett år om så kallade hemmasittare i Falkenberg och Hylte. Eventuellt kommer de att gå vidare även med Halmstad och Laholm.

”Man har ändrat pedagogiken”

De samlar in data och genomför intervjuer med företrädare på kommuner och skolor. Bland annat pratar de med rektorer och elevhälsa.

Först om ett år ska forskningen vara klar, men redan nu kan de se mönster.

– Sådana som tidigare kunde klara sig och fick stöd på olika sätt kunde hantera skolan men nu verkar det som om det finns en större risk att slås ut. Det kan vara på grund av neddragningar av personal, det kan också vara att man har ändrat pedagogiken och att det är mer fritt arbete snarare än katederundervisning.

Viktigt att upptäcka

De båda forskarna trycker hårt på att de elever som är i riskzoonen att bli hemmasittare tidigt måste identifieras och att det är viktigt att skolan ingriper snabbt. Mycket ansvar ligger på lärarna att rapportera.

– Som vi förstår det är det väldigt sällan att någon går i skolan på 100 procent och sedan dagen efter är man borta i ett år. Det börjar med att man är mer eller mindre borta under kortare perioder och då gäller det att upptäcka det.

Syftet med studien är att ge kunskap och förståelse av den här problematiken för att kunna kan hjälpa kommuner och skolledning att veta hur de ska hantera den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utmattade skolungdomar

Mer i ämnet