Forskare Jan Andersson förklarar: Därför är resultatet av ett syntest inte tillräckligt för att dra in en persons körkort. Foto: TT/SVT

Forskare på VTI dömer ut Transportstyrelsens system som avgör körförmåga

Uppdaterad
Publicerad

Syntesterna som idag används av Transportstyrelsen för att avgöra om en person ska få körkortet indraget eller ej är inte rättvisande. Det menar Jan Andersson, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

– Det här är Sverige 2021, vi kan inte ha ett så dysfunktionellt system som vi har idag, säger han.

I klippet berättar Jan Andersson om varför syntesterna inte kan mäta körförmåga.

Enligt forskarna på VTI är det cirka 2000 personer varje år som får sina körkort indragna på grund av synfältsbortfall. När det väl har dragits in är chanserna små att få tillbaka det.

Väntar på svar från departementet

Att systemet bör justeras är något som har konstaterats av flera instanser och i juni 2020 tog riksdagen beslut om att möjligheten att testa körförmågan i en simulator bör återinföras. Nu väntar VTI på ett beslut från Infrastrukturdepartementet om hur de ska gå vidare.

Tidigare fanns möjligheten till att testa körförmågan i simulator hos VTI, men den togs bort. Jan Andersson och hans kollegor har följt upp personerna som då fick tillbaka körkortet och konstaterar att en av drygt 200 personer har varit inblandad i en olycka efter det.

Transportstyrelsen: ”Beklagar”

Även Transportstyrelsen menar att syntesterna inte kan mäta den praktiska körförmågan, ändå använder de sig av metoden. De hänvisar till att regelverket nu håller på att ses över och att bollen ligger hos regeringen.

– Vi är medvetna om problemet och det är bara beklaga, tyvärr är vi tvungna att använda det regelverk som finns, säger Witold Pisarek, överläkare på Transportstyrelsen.

Witold Pisarek håller med VTI om att det bästa vore att göra ett körtest i trafiken istället, något som lagen idag sätter stopp för om du saknar körkort eller körkortstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.