Forskarna granskar machokulturen

Uppdaterad
Publicerad

Brandmansyrket kan vara på väg att förlora sin macho-stämpel. Det efter att ett jämställdhetsprojekt vid Högskolan i Halmstad nu tar sig an räddningstjänsten.

Förra året presenterades androstolen av Högskolan i Halmstad. Androstolen är en prototyp som är framtagen utifrån kvinnors erfarenheter av gynstolen, som projektledaren menar, att de upplever som kall, hög och utelämnade. Stolen förstärker kvinnors negativa upplevelser av gynstolen men istället är den riktad mot män.

Den ska väcka frågor varför andrologi inte är lika självklart som gynekologi och varför utvecklingen av gynstolen inte har nått längre ur ett patientperspektiv. Efter att projektet utvärderats verkar det som att stolen har lyckats skapa diskussion.

– Man måste förhålla sig till androstolen, man måste tycka någonting, en text eller statistik är lätt att välja att inte läsa men den här stolen står här och alla har något att säga om det, och det tror vi är jätteviktigt, säger Emma Börjesson projektledare.

Nu är det dags för ännu ett forskningsprojekt som ska resultera i ett nytt illustrerande föremål. Denna gången i brandförsvaret där fem procent av de heltidsanställda är kvinnor.

– Föremålet kommer förmodligen att röra det fysiskt tunga arbetet, vad det står för och vilka möjligheter som finns för att underlätta, kanske. Bilden av brandmannen är ju vädligt knuten till maskulinitet, säger Emma Börjesson projektledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.