Hör forskaren Andreas Ivarsson berätta om varför tränarens roll är viktig för barns motivation att fortsätta spela fotboll när de blir äldre. Foto: SVT

Tränarens kompetens nyckeln till fortsatt idrottande

Uppdaterad
Publicerad

Av de barn som idrottar väljer många att sluta när de kommer upp i tonåren och det vore en hälsovinst om fler fortsatte. För att förstå vad det är som gör att ungdomar väljer att sluta har forskare vid Högskolan i Halmstad intervjuat tusentals unga.

Drygt hälften av alla barn som spelar fotboll slutar när de blir äldre, och avhoppen är som störst under tidiga tonår, enligt Svenska fotbollförbundet.

Stort ansvar på tränaren

I en riksomfattande studie där över 2 000 fotbollspelare i åldrarna 11-17 år intervjuats under tre år försöker forskarna ta reda på vad som får barn motiverade att fortsätta med idrotten. Studien visar att ett stort ansvar vilar på tränaren.

– Att som tränare bekräfta alla utifrån individens egen nivå, att man är i ett sammanhang där man känner sig välkommen och har möjlighet att påverka är viktigt, enligt forskare Andreas Ivarsson.

Forskningsstudien avslutas till hösten och resultaten ska ligga till grund för hur träningspedagogik och ledarutbildningar ska utformas framöver.

I klippet hör du mer om Andreas Ivarssons forskningsresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.