Antingen borde föskolan eller fabriken flytta, säger föräldern Julia Thegerström. Foto: SVT

Förskola granne med bilfabrik – föräldrar oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn på Sofiero förskola i Laholm har under den senaste tiden varit oroliga för sina barns hälsa, då förskolan ligger bredvid en bilfabrik som släpper ut lösningsmedlet styren. Nu väljer vissa föräldrar att hålla sina barn hemma.

Julia Thegerström väljer att hålla sin son hemma från förskolan, då hon är orolig över hur hans hälsa kan påverkas av att vistas där eftersom bilfabriken intill släpper ut lösningsmedel.

– Jag tror det kan vara skadligt för barnen att andas in det här, säger Julia Thegerström.

I nuläget har hon inte märkt av någon försämrad hälsa hos sonen, men är orolig för att han i framtiden ska drabbas av astma eller problem med luftvägarna.

Styren oroar

Det är speciellt utsläpp av ämnet styren som oroar. En utredning har konstaterat att långtidsmedelvärdet av fabrikens utsläpp inte är farligt och kommunen har valt att skicka vidare den utredningen till Miljömedicin syd för ytterligare analys.

Analysen är ännu inte klar, och Julia Thegerström är kritisk till den utredning som har gjorts.

– De dagarna när det släpps ut mycket styren, då släpps det ut alldeles för mycket. Men de har inte räknat på det och de behöver räkna på korttidsmedelvärdet också, inte bara långtidsmedelvärdet som de har gjort nu.

I klippet ovan kan ni se hur nära förskolan ligger bilfabriken och höra Julia Thegerström som väljer att hålla sin son hemma från förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.