Mannen ska ha erkänt. Foto: TT

Försökte förgifta med flugsvamp – nu frikänns han

Publicerad

Den man som försökt få två personer att dricka en blandning spetsad med vad han trodde var giftig vit flugsvamp frikänns nu från försök till mord. En anställd på mannens gruppboende reagerar med besvikelse:
– Jag hade hoppats att han skulle få vård så att han kunde få hjälp, säger hon.

Den man i 25-årsåldern som tidigare i år försökte förgifta två personer med svamp frikänns nu vid Halmstads tingsrätt.

LÄS MER: Man misstänks försökt mörda med svamp

25-åringen skulle enligt åtalet ha preparerat kaffe med vad han trodde var giftig vit flugsvamp för att sedan bjuda två personer på kaffeblandningen.

Trodde det var flugsvamp

Det var någon gång mellan 30 juni och 2 juli som mordförsöken ska ha ägt rum på ett gruppboende i södra Halland. Mannen skulle enligt åtalet ha sökt information på internet om giftiga svampar och sedan gått ut i en park och plockat vad han trodde var giftig vit flugsvamp. De båda mordförsöken misslyckades eftersom blandningen troligtvis inte innehöll vit flugsvamp.

Enligt domen saknas teknisk bevisning eller ögonvittnen som kan styrka det påstådda händelseförloppet fram till det att 25-åringen ska ha bjudit personerna på kaffeblandningen.

Anställd besviken över domen

En annan på boendet som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med hade väntat på dagens dom. När domen kom reagerade hen med besvikelse:

– Det var inte bra, jag hade hoppats att han skulle få vård så att han kunde få hjälp. Han har sagt att han ville döda för att få bättre vård.

LÄS MER: Man åtalas för mordförsök med svamp

Mannen har erkänt i förhör och har i huvudförhandlingen också sagt att han begick gärningen för att han skulle ”hamna i finkan” – något som han vid ett tidigare tillfälle även berättat för en av de målsägande. Rätten gör därför bedömningen att mannens egna uppgifter måste ”bedömas med stor försiktighet”.

Inte tillräckligt med svampkött

Kammaråklagare Klas Lundgren har precis läst igenom domen, men ännu inte bestämt sig för om han kommer överklaga.

– Vi vet inte om det kom med något svampkött i det han serverat. Han har erkänt att han har ond avsikt, men tingsrätten kommer fram till att man inte kan döda någon på det sättet som han säger.

Vad är det som saknas för en fällande dom?

– Hade man haft kvar brygden kanske man hade kunnat analysera den, men det har vi inte, säger Klas Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer