Arkivbild. Foto: Arkiv/TT

Försökte strypa man på frisörsalong – döms för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern gick till angrepp mot man i 60-åldern på en frisörsalong i Kungsbacka. Den yngre mannen anklagade den äldre för att vara spion och försökte därför strypa honom. Nu döms den yngre mannen för försök till mord och misshandel.

Den var i slutet på december förra året som händelsen inträffade. Mannen i 30-årsåldern besökte en frisörsalong i Kungsbacka. Där träffade han en man i 60-årsåldern och de pratades vid en stund innan den yngre mannen plötsligt attackerade den äldre.

I förhör säger den 60-årige mannen att han fick den andra mannens tummar pressade mot sitt struphuvud i flera sekunder. Ett tag kunde han inte andas.

Ville in på psyket

Till slut lyckades han slita sig loss. Handgemäng med knuffar och sparkar följde innan den äldre mannen rusade över till affären intill och bad butiksinnehavaren att kontakta polisen. När en polispatrull kom till platsen var angriparen fortfarande kvar.

Enligt domen säger gärningsmannen att han ville döda den målsägande eftersom denne klassats som spion av Försvarsmakten.

Gärningsmannen har också förklarat att han ville få vård på en psykiatrisk klinik och att han var i kontakt med en klinik samma dag. Han bedömdes dock vara för frisk för att få en plats där, enligt mannen själv. Han trodde då att hans attack skulle bli hans biljett in till psykiatrimottagningen.

Erkänner mordförsök

Bortsett från försök till mord döms han även för misshandel, då han några månader tidigare knuffat omkull sin egen mamma så kraftigt att hon fått blåmärken.

Påföljden för mannen blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala 102 500 kronor i skadestånd till mannen han tog strypgrepp på.

Den dömde erkänner mordförsök men förnekar misshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.