Förstörde 22 bilar på stationsparkering – två män åtalas

Publicerad

22 bilar vandaliserades och 18 fönsterrutor krossades. Nu åtalas två män för grov skadegörelse. En av männen ska även under biljakter ha försökt preja polisbilar.

Åtalet vid Varbergs tingsrätt rymmer hela 24 punkter. Fyra män åtalas, men det är främst en 19-årig man som står för de flesta av brotten. Den 12 april krossade han rutor och hoppade på motorhuvarna tillsammans med en 22-årig kompanjon. 22 bilar blev vandaliserade på parkeringen vid Falkenbergs station och 18 rutor på stationshuset krossades. Skadorna beräknas uppgå till minst 700 000 kronor. De åtalas nu för grov skadegörelse.

Försökte preja polisbilar

19-åringen har begått brotten under ungefär två års tid och kört bil påverkad av både cannabis och alkohol. Tillsammans med en 24-åring kastade de under en biljakt i Herrljunga kommun ut en kofot och burkar mot polisbilen bakom. Den föll i vägbanan och bakrutan och bagageluckan lossnade.

Vid ett annat tillfälle ska 19-åringen ha kört sicksack mellan vägbanorna och försökt preja en polisbil i Tvååker i september förra året. Efter gjorde han ett försökt att preja en annan polisbil sidledes.

Åtalas för 24 brott

Den 19-årige mannen åtalas bland annat för försök till våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, och ringa narkotikabrott. De tre andra männen åtalas för flera andra liknande brott. Bilägare, försäkringsbolag och trafikverket kräver nu skadestånd på mer än 400 000 kronor efter förstörelsen på Falkenbergs station. 19-åringen erkänner flera av brotten, men förnekar vissa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer