Det var den 9 januari som en privatperson hittade den misstänkt mördade mannen utanför Halmstad. Foto: SVT

Försvarare kräver mer tid inför mordåtal

Uppdaterad
Publicerad

Försvararna till tre av de fyra män som är misstänkta för mord på den man som hittades död utanför Halmstad i början av året vill ha längre tid på sig att gå igenom förundersökningen.

Det var i januari som en förbipasserande hittade en död man liggandes i ett skogsparti intill riksväg 25 i höjd med Marbäck i Halmstads kommun. Mannen som var i 30-årsåldern misstänks ha mördats med hjälp av ett skjutvapen, enligt uppgifterna i polisanmälan.

Fyra män är häktade misstänkta för inblandning i mordet. Det handlar om två 17-åringar och en man i 50-årsåldern, alla hemmahörande i Blekinge, och en 25-åring från Göteborg.

Man hittades död utanför Halmstad

Förundersökningen som uppges vara på omkring 2 000 sidor skickades ut på slutdelgivning den 25 maj och åklagaren Charlotte Österlund planerade att väcka åtal måndagen den 4 juni.

Vilket innebar alldeles för kort om tid för att läsa in sig på förundersökningen, menade försvararna till tre av de fyra misstänkta, vilka begärt att få längre tid på sig.

”Det är vi inte helt nöjda med”

Björn Hurtig och Lars Halldin som försvarar de båda 17-åringarna har begärt att få till den 19 juni på sig att tillgodogöra sig förundersökningen. Ulrik Smedberg som försvarar 25-åringen har begärt att få till den 15 juni.

Åklagaren möter försvararna till viss del och medger förlängd tid till den 8 juni.

– Det är vi inte helt nöjda med. Åklagaren har åberopat några av de misstänktas unga åldrar men man kan säga såhär: En ung man som sitter häktad misstänkt för mord har nog inga bekymmer med att sitta i häktet två veckor till för att få en rättvis rättegång, säger Ulrik Smedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet