I ett utskick uppmanar Svenska Downföreningen till källkritik och försiktighet gällande ryktesspridning kring sökarbetet. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Diagnosprofil ska hjälpa till i sökandet

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet efter den försvunne tolvåringen har hittills inte gett resultat.

Men mitt i arbetet och oron går nu pojkens pappa och farfar ut och tackar för stödet.

Samtidigt går Svenska Downföreningen ut med en diagnosprofil som ska hjälpa till i sökandet.

”Tack för allt stöd, det betyder oerhört mycket för familjen”, står det i ett utskick från Svenska Downföreningen.

Orden är en hälsning från pojkens pappa och farfar. Den 12-årige pojken försvann från en promenad i Falkenberg sedan i tisdags och har ännu inte hittats.

12-åring drunknad i Falkenberg

Martin Martinsson från Svenska Downföreningen träffade pojkens pappa på torsdagkvällen.

– Det var den här hälsningen de ville gå ut med framförallt till människor i vår grupp, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt många föräldrar till barn med Downs syndrom som känner väldigt mycket med pojkens anhöriga och deras oerhörda oro, så det här är en bekräftelse på att vi är en grupp och att vi är enade i det här sökandet.

Varnar för ryktesspridning

Föreningen skriver i utskicket att familjen just nu får det stöd man behöver, från både anhöriga och samhället.

Man har också gått ut med en ”diagnosprofil” för att underlätta i att förstå hur ett barn med Downs syndrom, som den försvunne pojken har, kan tänkas agera. Diagnosprofilen är avstämd med Dantes familj, som Svenska Downföreningen står i kontakt med.

Samtidigt uppmanar föreningen till källkritik och försiktighet gällande ryktesspridning i den här prövande situationen i utskicket.

– De dialoger vi har sett i grupper på Facebook har legat på en bra och sansad nivå, så det är ett sätt att försöka hålla den nivån och att föregå ryktesspridning som vi går ut med den uppmaningen, säger Martin Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring drunknad i Falkenberg

Mer i ämnet