Klicka på klippet för att höra vad som avgör om Halmstad kommun väljer att neka eller bevilja hemtjänst för semesterfirare. Foto: Daniel Strömbäck/SVT/TT

Halmstadsbor kan nekas hemtjänst i andra kommuner i jul

Uppdaterad
Publicerad

Om smittspridningen ökar kan Halmstads kommun komma att neka invånare hemtjänst i andra kommuner till jul. Efter sommarens strider i domstol saknas fortfarande vägledning för hur kommunen bör agera i frågan under en pandemi.

Personer som är på tillfällig vistelse på en ort utanför sin hemkommun har rätt att ansöka om hemtjänst i den andra kommunen. Det är då upp till hemkommunen att bevilja eller neka förfrågan.

Under sommarhalvåret är ansökningar om hemtjänst på annan ort vanligt. Dessa ärenden är vanligtvis okontroversiella. Men i somras var det annorlunda – pandemin var ansträngande för personalen inom äldrevården och när semesterfirarnas ansökningar trillade in valde flera kommuner att neka dem hemtjänst.

Att vistelsekommunen tar ett sådant beslut visade sig dock vara olaglig, eftersom det är upp till hemkommunen att besluta.

Halmstad lämnades utan vägledning

Under sommaren nekade Halmstads kommun två halmstadbor som ansökte om hemtjänst i en annan kommun, med hänvisning till coronaviruset.

Besluten överklagades och upphävdes i domstol. Men domarna lämnade ingen vägledning i hur kommuner bör hantera ansökningar under en pågående pandemi.

Till jul väntas återigen ansökningar inkomma. Då står frågan om hemtjänst i semesterkommuner fortfarande obesvarad.

I klippet berättar Gabriela Arvidsson, chef på hemvårdsförvaltningen, hur hon vill att regelverket ska ändras och anpassas för pandemier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.