Det är fortsatt tufft läge på arbetsmarknaden i Västmanland, och antal arbetslösa, framför allt bland unga, har ökat under 2020. Pandemin är en starkt bidragande orsak. Foto: Jaeesica Gow/TT

Fortsatt stark arbetsmarknad i länet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden är fortsatt stark i länet – i mars sjönk arbetslösheten med 0,2 procentenheter till 5,8 procent. Därmed ligger Halland på en delad tredjeplats bland länen med lägst arbetslöshet, tillsammans med Stockholm och Jönköping.

– Arbetslösheten i länet fortsätter att sjunka, men i långsammare takt än tidigare, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

I hela landet låg arbetslösheten på 6,9 procent

Ett varierat näringsliv och närheten till Göteborg bidrar till Hallands starka arbetsmarknad. Det har gjort att arbetslösen minskat mer än i många andra län, men alla kurvor pekar inte åt rätt håll.

Fler utan gymnasieutbildning

En växande del av de arbetslösa saknar gymnasial utbildning, samtidigt som de jobb som skapats på senare år har krävt gymnasial utbildning eller mer.

Lägst arbetslöshet i länet hade Kungsbacka med 3,2 procent. Högst var den i Hylte, där den låg på 9,6 procent.

Ungdomsarbetslösheten i länet minskade med 0,8 procentenheter till 6,7 procent i mars. I hela landet låg den på 8,2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.