Så här kan ett digitalt läkarbesök se ut. Foto: SVT

Fortsättning för digitala läkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens försök med digitala läkarbesök får en fortsättning.

Under sommaren har 48 personer erbjudits läkarkontakt via videolänk istället för ett vanligt läkarbesök. Två av tre valde att prova.

Närsjukvården Halland utvärderar nu försöket, som bedöms som lyckat, men vill prova i en större skala för att få ett bättre underlag. Därför ska arbetssättet testas på de 24 vårdcentralerna i länet fram till årsskiftet.

”Skapar nya möjligheter”

Det är främst patienter med symptom på infektioner och hudproblem eller som vill förnya sina recept som erbjudits ett digitalt besök.

”Den digitala tekniken skapar nya möjligheter för oss i vården, inte minst vad gäller att arbeta med vår tillgänglighet på olika sätt”, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef för Närsjukvården i Halland i ett pressmeddelande.

Så funkar ett digitalt läkarbesök

Visa

Om du blivit hänvisad till Min doktor av din akutmottagning eller vårdcentral så loggar du in på halland.mindoktor.se på mobil, surfplatta eller dator med hjälp av ditt bank-id och en kod som du fått av vårdpersonalen. Väl inne på sidan väljer du sjukdomskategori och så får du besvara ett antal frågor om hur du mår.

Du kan också bifoga bilder. Du skickar in ditt ärende när du vill på dygnet. Någon av läkarna på mindoktor.se plockar upp ditt ärende och senast inom fyra timmar får du ett mejl om att du har ett svar, och du kan när du vill logga in igen och läsa svaret. Du behöver alltså inte sitta och vänta eller passa en tid.

Endast vid behov kommer du och läkaren överens om att prata på telefon eller via videosamtal. Läkaren kan skriva en remiss till till exempel provtagning eller skriva ut ett recept, flera kontakter kan ingå i samma ärendekostnad.

Om du vill göra ett digitalt läkarbesök direkt, utan att ha blivit hänvisad av vårdpersonal, är adressen mindoktor.se och då kostar det 250 kronor. Snittväntetiden är 26 minuter och Min doktor har hittills behandlat 26.000 patienter.

Källa: mindoktor.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer