En pistol och en revolver som hittades hos den äldre mannen i Halmstad. Foto: Polisen

Förvarade laddat vapen på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

När en äldre man i Halmstad skulle flytta till äldreboende och hans anhöriga skulle tömma hans hus, vände de sig till polisen. Anledningen var att de visste att där fanns vapen i stora mängder. Tillsammans kunde de fylla fyra sopsäckar med ett 40-tal pistoler, revolvrar och vapendelar.

– Hade vi blivit kontaktade under vapenamnestin hade vi inte ens utrett brotten, säger Thomas Tell som leder förundersökningen vid Halmstadpolisen. Nu rubriceras det hela som grovt vapenbrott.

Mannen börjar närma sig 90 år och skulle vid tidpunkten flytta till ett äldreboende. Hans anhöriga kände till att han hade en hel del vapen i sitt hus och fastigheten skulle säljas, därför ringde de polisen för hjälp.

Gömda vapen

Efter en del arbete kunde polisen förvånat konstatera att det fanns en stor mängd licenspliktiga vapen och vapendelar gömda på i huset. De hittade pistoler och revolvrar bakom paneler, i väggar och under en trapp. Omkring 40 licenspliktiga pistoler, revolvrar och vapendelar beslagtogs.

– Han hade hållit på med vapen i många år. Det är en samlare som mekat, beställt delar och lagat vapen under åren, säger Kjell Borgström, polis och vapenhandläggare i Halmstad.

Laddat vapen på äldreboende

När alla vapen registrerades hos polisen skrevs en anmälan om vapenbrott eftersom mannen saknade licenser. Thomas Tell på Halmstadpolisen som utreder ärendet sökte därmed upp mannen på äldreboendet och fick sig en överraskning.

– Han frågade om jag hade någon väska till vapnen. ”Vi har ju redan dina vapen”, svarade jag.

Polisman Thomas Tell beskriver hur han då tog fram ytterligare sju pistoler som han hade på boendet.

– Det var nog hans älsklingsvapen som han plockat med sig.

Ett av vapnen var dessutom laddat med en kula i loppet. Mannen varnade polisen om detta när han lämnade över pistolen.

Det råder inga tvivel om att polisen uppfattade mannen som klar i huvudet trots sin ålder.

Misstänks för grovt vapenbrott

– Han är jätteklar i huvudet och har stenkoll på vad han fått vapnen ifrån. Han berättade att han byggt vissa vapen 1953 och 1956. Han hade redogörelse för allt, säger Thomas Tell.

Inget åtal har ännu väckts men rubriceringen är grovt vapenbrott, på grund av den stora mängden.

– Det är klart att det är ett brott som vi inte kan bortse från. Hade det hänt nu så hade han ju gått under vapenamnestin och då hade vi inte utrett det här alls. Det var hans släktingar som ville sälja huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.