Fria byten ska enligt förslaget göra så att fler yngre spelare får chans att spela. Foto: TT

Fotbollssverige rasar efter Hallands förslag

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på införandet av fria byten i några av landets högre fotbollserier har varit starka. Förutom att tränare runtom i landet rasar har en namninsamling mot förslaget redan dragit in hundratals underskrifter.

Efter en motion från Hallands fotbollförbund har Svenska fotbollförbundet beslutat att införa fria byten i damernas division 1 och i herrarnas division 2 och 3-serier.

Det innebär förutom fria byten att spelare som blivit utbytta kan bytas in igen.

Kritik från många håll

Många har i efterhand varit kritiska till förändringen och starka röster har höjts på sociala medier.

”Det här med fria byten i div.1 nästa säsong är brutalt komiskt. Kommer ju kunna slänga in långa spelare vid alla fasta, tar en jävla tid. Sen behöver spelare inte vara topptränade längre, kan byta när man vill”, skriver en användare på Twitter.

I en artikeln på Fotbollskanalen.se framgår det att även flera tränare runtom i landet rasar mot beslutet med fria byten.

– Det är ett kasst beslut, om man ska vara helt ärlig. Jag visste att det var uppe på tapeten, men trodde aldrig att det skulle gå igenom, säger Division 3-laget IFK Tidaholms tränare Magnus Henriksson, till Skaraborg läns tidning.

Namninsamling mot beslutet

Det har dessutom startats en namninsamling under rubriken ”Rädda svensk fotboll” i syfte att upphäva beslutet. I skrivande stund har över 750 personer skrivit under namninsamlingen.

”Det känns som en käftsmäll för alla lag som idag tränar hårt under hela året för att kunna genomföra en 90 minuters match av hög kvalitet. I och med regeländringen sänks kravet på en god fysik.”, skriver initiativtagarna till namninsamlingen.

LÄS MER: Hallandsklubben skakar om fotbollssverige

Ett av argumenten, i Hallands motion, för fria byten är att fler yngre spelare kan få chans att spela, och inte riskera att bli bänknötare till förmån för lagets prestation. På så vis hoppas förbundet förhindra att unga spelare slutar.

Johan Johqvist, ordförande i Hallands fotbollförbund, är inte förvånad över reaktionerna.

Johan Johqvist, ordförande i Hallands fotbollförbund. Foto: SVT

– Alla frågor av ny karaktär rör upp känslor. Om jag generaliserar lite så finns det en konservatism inom fotbollen på många plan, säger han.

Johan Johqvist välkomnar förändringen och ser fram emot att se hur den faller ut.

– Låt oss pröva det här nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.