Foto: TT

Fria byten kan skrotas efter massiv kritik

Publicerad

Det var efter förslag från Halland som fria spelarbyten beslutades inom svensk fotboll. Men kritiken har inte varit nådig – och nu kan beslutet rivas upp redan innan det testats.

Mindre än tre veckor efter att det kritiserade beslutet klubbades på förslag från Hallands fotbollförbund kallar Svenska fotbollförbundet nu till ett extrainsatt representantskapsmöte efter nyår.

Fem byten istället

– Skälet är att berörda föreningar och flera distriktsförbund har reagerat starkt på regeländringen. Föreningarna har inte känt sig tillräckligt informerade inför beslutet och dess konsekvenser, skriver förbundet på sin hemsida.

Till det nya mötet lägger förbundsstyrelsen fram ett alternativt förslag – att antalet byten i de berörda serierna ändras från dagens tre till fem per match. Detta istället för obegränsat antal byten som det första beslutet innebar.

Motverka spelartapp

Och det nya förslaget är också så som urpsrungsförslaget från Hallandsklubben Onsala BK faktiskt löd.

Men det var när Hallands fotbollförbund förde vidare idén till Svenska fotbollförbundet som det förändrades till att gälla obegränsat antal spelarbyten i damernas division 1 samt i herrarnas division 2 och 3. Och det gick igenom.

Regeländringen motiverades med att det ska motverka spelartapp i skiktet strax under den yppersta eliten.

Namninsamling

Men kritiker har fällt omdömen som ”Kalle Anka-beslut”, ”kasst” och ”brutalt komiskt” och menar att regeländringen riskerar att skada spelet.

Flera distriktsförbund är emot förändringen och namninsamlingen Rädda svensk fotboll har fått nästan 900 personer att protestera.

Det extrainsatta representantskapsmötet – med deltagare från samtliga 24 distriktsförbund – hålls den 9 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.