Fria byten ska enligt förslaget göra så att fler yngre spelare får chans att spela. Foto: TT

Fria byten rivs upp i extrainsatt möte

Publicerad

På tisdagens extrainsatta möte beslutade Svenska fotbollförbundet att riva upp Hallandsförslaget om fria byten i landets lägre elitdivisioner – ett förslag som antogs i början av december. Istället utökas antalet byten från nuvarande tre till fem byten per match.

– Det var rimligt att riva upp beslutet det med tanke på alla reaktioner. Vi kanske inte hade belyst det tillräckligt, säger Gunilla Gustafsson, vice ordförande i Hallands fotbollförbund, det förbund som låg bakom förslaget.

Förslaget om fria byten röstades igenom i början av december av Svenska fotbollförbundets beslutande församling Representantskapet.

Beslutet innebar ett fritt avbytarsystem i de lägre elitdivisionerna – division 1 för damer och division 2 och 3 för herrar.

Men vad som fick majoritetsstöd i representantskapet visade sig inte vara lika populärt ute i verksamheterna. Kort efter beslutet kom en massiv kritik från berörda spelare, klubbar och distrikt runt om i landet.

Bland annat menade kritikerna att fria byten skulle kunna missbrukas i spelförstörande syfte, och möjliggöra för lag att byta in specialister för matchens olika situationer

LÄS MER: Fotbollssverige rasar efter Hallands förslag

Efter kritiken hölls under tisdagen ett extrainsatt möte. Där beslutade Representantskapet att riva upp beslutet om fria byten efter att majoriteten nu svängt i frågan.

Istället antogs ett förslag om att utöka antalet byten från nuvarande tre till fem byten per match – dock endast med tre spelavbrott, vilket innebär att fler än ett byte måste ske vid varje givet tillfälle.

Dessutom är bytena så kallade stoppbyten där spelet måste brytas för att spelarna ska gå av planen och ersättarna kliva på. Till skillnad från Hallandsförslaget där bytena var fria precis som i exempelvis handboll.

”Vi har fått påverka ändå”

Gunilla Gustafsson är nöjd med utfallet av mötet, trots att Hallands FF:s förslag om fria byten till slut skrotades.

– Jag tycker ändå att vi har fått en effekt i och med att bytena nu utökas till fem. Nu får fler unga spelare chansen att spela, det var det vi ville hela tiden så jag är nöjd, säger hon.

Med tanke på reaktioner som det här förslaget har väckt, var det tillräckligt förankrat ute i distrikten?

– Nej, det kan det inte ha varit. Däremot tycker jag det är märkligt att ingen har reagerat tidigare under processen. Det var först när beslutet gick igenom i Representantskapet som det blev reaktioner, säger Gunilla Gustafsson, vice ordförande i Hallands fotbollförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer