Fritt fram att ta ett glas med sin okopplade hund på torget Foto: TT/SVT

Fritt fram att ta ett glas med sin okopplade hund på torget

Publicerad

Har du funderat på att ta ett glas vin i sällskap med din okopplade hund på Kungsbacka torg? Just nu är det fritt fram då ordningsstadgan som förbjuder detta fortfarande är underkänd av domstol.

I slutet på förra året bestämde kommunfullmäktige att ordningsreglerna gällande Kungsbacka torg ska uppdateras.

Dessa regler får inte lov att bryta mot lagen eller vara orimliga och det var på den här punkten kommunen trasslade till det, vilket tidningen Norra Halland var först med att berätta.

Inget kopplingstvång på torget för hundägare är en av de punkter där det blev fel: Då definitionen av offentlig plats utökats går det inte att tvinga hundägare att koppla sina fyrbenta vänner, menar förvaltningsrätten.

Kommunerna har som normal ordningsstadga att det inte är tillåtet att gå runt och dricka vin och öl. Men Kungsbacka valde att formulera det med ordet alkohol – vilket också innefattar exempelvis folköl som säljs i vanliga matbutiker. Det menade förvaltningsrätten var ett onödigt tvång och ”innebär obefogad inskräkning i den enskildes frihet”.

Därmed är det just nu inte olagligt att ta ett glas vin med sin okopplade hund på torget. Nu måste kommunen ta fram en ny ordningstadga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer