Laholms kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Funktionsnedsatt elev får rätt – efter fem år erkänner Laholms kommun diskriminering

Publicerad

Skolan drog ner på stödet till en elev med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och har dragits inför domstol av Diskrimineringsombudsmannen. Nu går Laholms kommun med på att betala 90 000 kronor som ersättning till eleven.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drivit elevens ärende har tidigare stämt Laholms kommun i domstol för bristande tillgänglighet.

Skolan reducerade under hösten 2017 elevens stöd. DO anser att kommunen då bröt mot skollagen eftersom elevens behov inte minskat och att kommunen inte gjort tillräckligt för att hen skulle kunna ta del av undervisningen.

Nu erkänner kommunen att det handlar om en diskriminering och går med på att betala 90 000 kronor i ersättning till eleven. Detta efter att en förlikning gjorts mellan DO och kommunen.

– Det är glädjande att kommunen väljer att ta det här steget. Det har varit en långdragen process och det är viktigt att eleven äntligen får upprättelse, säger Björn Olof Bräutigam, jurist på DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.