Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vallöftet presenterades på en pressträff under fredagen. Foto: Casper Sewerin/SVT

Gemensamma vallöftet från S i Halland – fri kollektivtrafik för unga och pensionärer

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Socialdemokraterna i Halland vill ha gratis resor i kollektivtrafiken för unga upp till 19 år och för alla som fyllt 65 år. Förslaget är ett av partiets största vallöften och beräknas kosta cirka 70 miljoner kronor om året.

Vallöftet presenterades på fredagen vid en presskonferens. Partiet vill att resorna ska vara gratis inom Halland under alla dygnets timmar. Kostnaden ska enligt förslaget fördelas mellan kommunerna och regionen, där Region Halland skulle betala hälften av summan.

Kommunerna får i sin tur betala hälften av kostnaden baserat på hur många invånare som omfattas. Summan blir därmed olika för kommunerna.

Finns lokala erbjudanden

Socialdemokraterna menar att i en stor budget blir summan inte särskilt utmärkande. Redan i dagläget har några av kommunerna egna erbjudanden för kollektivtrafik. Bland annat får unga i Hylte under 20 år resa gratis på vissa tider och Kungbacka erbjuder alla över 65 år att resa gratis.

För att genomföra förslaget krävs det att Socialdemokraterna tar makten i regionen, vilket hittills aldrig har hänt.

M: ”Ett rejält valfläsk”

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) menar att det är felprioriterade skattemedel.

– Jag undrar hur S ska finansiera detta. Ska man dra ner på antalet sjuksköterskor eller höja skatten?, säger hon.

Hon ser förslaget som ett politiskt utspel i valtider.

– Det märks att det är valtider helt klart, detta är ett rejält valfläsk. Som moderat står jag för att prioritera vård till invånarna och inte subventionera resor för ungdomar, säger Mikaela Waltersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet