• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Foto: SVT

Gick ut från tingsrätten – återvände med kniv

Publicerad

Den unge mannen lämnade tingsrätten i Halmstad för att sedan komma tillbaka. När han tvingades gå igenom metalldetektorn visade sig att han hade hämtat en kniv.

Det var i förra veckan under ett ungdomsmål i Halmstads tingsrätt som en av de tilltalade gick ut tillsammans med anhöriga.

– När han kom tillbaka ville han inte gå igenom säkerhetskontrollen. När han ändå tvingades gå igenom visade det sig att han hade en kniv på sig, berättar lagman Pia Johansson som är säkerhetsansvarig på tingsrätten i Halmstad.

– Att man bär kniv när man ska ställas inför rätta. Det tycker jag är oerhört allvarligt, säger hon.

Polisanmält händelsen

Pia Johansson berättar att ärendet är polisanmält. Hon säger att hon inte har några exakta siffror på hur vanligt det är men att det rör sig omkring ett tiotal gånger per år något liknande händer.

– Detta är ett brott mot knivlagen så det generar aldrig mer än dagsböter men man ställer ändå frågan: Hur mycket bars in förut innan vi hade den här säkerhetskontrollen, säger Pia Johansson.

Grov brottslighet

Säkerhetskontrollen infördes permanent för drygt ett år sedan och Pia Johansson menar att samhället har blivit hårdare.

– Vi har aldrig haft så mycket våldsbrott. Så här grov brottslighet har vi på domstolen inte hanterat någonsin som vi har gjort de senaste åren. Sedan följer det med in i rättssalarna och det blir ett hårdare klimat, säger Pia Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer