Pia Levin, hoppryttare och tränare, är glad över att kunna tävla igen. Se mer i klippet. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Glädje bland ryttare i Laholm när tävlingsstoppet hävs

Publicerad

Sedan den 8 mars har det varit tävlingsstopp inom ridsporten, efter att det smittsamma hästviruset EHV-1 brutit ut på en tävling i spanska Valencia. Den 12 april hävdes stoppet, och i helgen hålls tävlingar i Laholm. Men inte utan åtgärder och restriktioner.

EHV-1 bröt ut på tävlingar i spanska Valencia i slutet på februari, där flera svenskar var på plats. Utbrottet spred sig till fler länder i Europa, däribland Sverige. Svenska ridsportförbundet beslutade därför om tävlingsstopp men nu har detta hävts.

300 hästar på plats

Något som välkomnas av ryttare som i helgen får tävla hos Laholms ryttarförening. Ungefär 500 starter ska göras över tre dagar och sammanlagt 300 hästar väntas komma. Svenska ridsportförbundet har beslutat om extra åtgärder, bland annat ska hästarna tempas inför tävlingarna, och en tempkurva ska visas upp vid ankomst.

På grund av coronapandemin är det i nuläget bara yrkesverksamma ryttare som får tävla.

I klippet ovan berättar ryttare och arrangör mer om glädjen kring att kunna tävla igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.