Merit Tinla och Kim Djörup är två av sex fastighetsägare som vunnit en delseger efter Länsstyrelsens beslut om ziplinan på Kungsbyggets äventyrspark. Foto: SVT/ KUNGSBYGGETS ÄVENTYRSPARK

Grannar får rätt – ziplinan kan vara störande

Publicerad

Ljudet från Kungsbyggets äventyrspark på Hallandsås kan var mer än vad grannarna ska behöva tåla. Länsstyrelsen river upp Laholms kommuns beslut och kräver nya ljudmätningar och nya utredningar.

– Det är som ett jättestarkt Zzzzzzz...

Så beskrev grannen Merit Tinla det störande ljudet från ziplinan i reportaget som SVT Nyheter Halland gjorde tidigare i höstas.

Dessutom hörs skrik och vrål från besökarna till äventyrsparken vid foten av Hallandsås.

Se grannarna och äventyrsparkens ägare berätta om ziplinetvisten som uppstått på Hallandsås. Foto: KUNGSBYGGETS ÄVENTYRSPARK/ SVT

Och nu har hon och de andra grannarna i byn fått gehör hos Länsstyrelsen.

Jämförs med industribuller

Laholms kommun har tidigare beslutet att grannarnas klagomål ska avvisas och att äventyrsparken får fortsätta utan ytterligare restriktioner.

Men Länsstyrelsen upphäver det beslutet och ger kommunens ljudmätningar underkänt, bland annat eftersom det finns frågetecken om huruvida mätningarna verkligen gjordes vid tidpunkter då anläggningen var i full drift.

Kommunen tvingas nu till nya ljudmätningar och att på nytt utreda om ljuden är att betrakta som olägenhet för människors hälsa.

Länsstyrelsen tycker att äventyrsparken bör ha samma ljudkrav som en industri. Och det finns indikationer på att Naturvårdsverkets riktlinjer på 45 decibel överskrids, konstaterar Länsstyrelsen.

Granne ser det som en seger

Grannen Kim Djörup är nöjd med beslutet.

– Vi ser det absolut som en seger och är tillfreds med Länsstyrelsens beslut. Vi är däremot inte tillfreds med hur ärendet har skötts av Laholms kommun, säger han till SVT Nyheter Halland.

Grannarna menar också att kommunen gjort fel när anläggningen för fem år sedan fick tillåtelse att omvandlas från skidbacke till äventyrspark utan bygglov och utan någon ny detaljplan.

Men det saknas formella beslut om den här frågan inom Laholms kommun. Och även på den punkten får kommunen nu bakläxa. Kommunens miljö- och byggnadsnämnden måste nu ta ett formellt beslut för eller emot de nuvarande byggnationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer