Det har varit stora frustration bland grannarna i Trottaberg utanför Halmstad sedan marken börjat rivas upp. Nu har deras överklagan gett resultat. Foto: SVT

Grannar i Trottaberg får rätt – kommunens marklov upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Grannarna i Trottaberg fick inte information i tid och överklagade därför beslutet om marklov. Nu får de rätt i frågan om de fyra närmsta dagvattendammarna – det beslutar Länsstyrelsen. Bygg och miljö-nämnden måste nu göra om ärendet.

– Positivt att vi fick rätt. Men skadan är ju redan skedd och jag tycker det är jättetråkigt att det blivit som det blivit. Nu har kommunen i alla fall en chans att göra rätt, säger Robin Henriksson, en av de boende i området.

”Göra om och göra rätt”

Han och flera andra blev förvånade när de en dag i slutet på oktober vaknade upp och såg hur grävmaskiner börjat gräva upp marken bara någon meter från deras tomt. Kommunen hade beslutat att det skulle byggas fyra dagvattendammar, något som enligt grannarna inte tidigare informerats om. 16 av hushållen fick information först några dagar efter byggstart.

Det här väckte frustration. Till en början hade även tiden för överklagan av kommunens marklov gått ut, men då de ansvariga insåg att man gjort en miss valde de att ge grannarna en chans att överklaga – vilket de närboende gjorde.

Träd har fällts och mark rivits upp. Foto: SVT

Nu har beskedet från länsstyrelsen kommit. Ärendet måste omarbetas.

-  Nämnden måste nu göra om och göra rätt, konstaterar Carl Magnus Billström, jurist på Halmstads kommun.

Vill ha möte

I Länsstyrelsens beslut understryks dels att grannarna inte har underrättats, men också att det i kommunens handlingar inte framgår hur nära fastigheterna som dagvattendammarna ska placeras. Det är heller inte illustrerat hur dammarna eller området runtomkring ska se ut.

I nuläget är marken utanför grannarnas bostäder en enda stor leråker. Robin Henriksson ställer sig frågande till vad som sker härnäst.

– Jag hoppas att kommunen sammankallar till ett möte med oss så att vi kan ta reda på hur man ska göra det bästa av situationen, säger han.

Frågan är vad som händer härnäst med området. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer