Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem år efter SVT:s avslöjanden om farliga hyrläkare finns det fortfarande flera fall där dessa kunnat jobba vidare. Hör mer om detta i klippet.

Fem år efter krismötena: ”Inte acceptabelt” att farliga läkare kan fortsätta till nya uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Rutinerna och kontrollerna skulle bli bättre efter SVT:s avslöjanden om hur farliga hyrläkare kunde få nya uppdrag. Men trots krismöten och skärpta rutiner visar vår fortsatta granskning flera nya fall.

– Jag trodde vi skulle kommit längre, säger Eva Domanders, ordförande för branschorganisationen Kompetensföretagen.

För fem år sen visade SVT:s granskning hur olämpliga och farliga läkare som stoppats på en arbetsplats kunde gå vidare till nya uppdrag på andra orter genom hyrläkarsystemet.

Granskningen ledde till flera möten mellan hyrbolagens branschorganisation, Sveriges kommuner och regioner, och Inspektionen för vård och omsorg. Men trots en rad skärpta rutiner och kontroller har SVT nu hittat nya fall.

SVT Nyheter granskar
  • En hyrläkare som 2021 stoppades i Västerbotten fick därpå nya uppdrag i både Gävleborg och Örebro, där han också stoppades.
  • En läkare som redan 2015 stoppades efter att det uppdagats att han inte var den neurolog han sålts in som, och som senare hyrdes in på en vårdcentral där han bland annat missade en hjärnblödning, har fått nya uppdrag under flera år.
  • En läkare som nyligen fått en prövotid av HSAN, och är dömd till rättspsykiatrisk vård för bland annat hot mot tjänsteman och hemfridsbrott, har kunnat jobba vidare på flera orter.
  • En läkare hyrdes ut till två olika regioner trots att Ivo ansåg att han borde förlora sin legitimation.

”Inte acceptabelt”

Både regionernas och hyrbolagens organisationer reagerar nu åter på avslöjandena.

-  Det är ju inte acceptabelt när så sker, säger Fredrik Lennartsson, avdelningschef hos SKR.

Från SKR framhåller man att hyrbolagen i avtal lovat att kontrollera läkarna. Samtidigt betonar Ivo att regionerna har ett grundläggande ansvar, och att man numera ofta gör egna kontroller – men även brister i att ta referenser.

Nu hoppas både regionernas och hyrbolagens organisationer att en ny gemensam upphandling ska ge skarpare kontroller.

– De här enskilda ärendena som du beskriver, det måste bli ett stopp för det. Det måste börja fungera, det får inte ske, säger Eva Domanders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet