Grattis till Sveriges äldste man

Uppdaterad
Publicerad

SVT Hallandsnytt hälsade på hallänningen Eric Gottfrid Andersson som blir Sveriges äldste man.

Eric Gottfrid Andersson föddes 1905 i Hunnestad utanför Varberg. De senaste tio åren har Eric börjat känna sig lite sliten, så för ett antal år sedan flyttade han in på ett äldreboende.

108 år är en aktningsvärd ålder. Sveriges äldste person någonsin är en kvinna som blev 113 år. Knappt 20 personer i Sverige har blivit äldre än 110. Eric hoppas att han ska ha hälsan med sig i fler år till.

Kommer ihåg båda världskrigen

Eric föddes samma år som unionen mellan Sverige och Norge upplöstes och han minns händelser som många av oss andra bara har läst om i historieböcker.

Bland annat minns han de två världskrigen, OS i Stockholm och penicillinets upptäckt. Han fyllde 65 samma år som Neil Armstrong tog sitt första stora kliv för mänskligheten på månen.

Gladdes när elen kom

Det är inte första gången SVT Hallandsnytt träffar Eric. Även 2012 träffade vi honom på hans födelsedag. Då berättade han om ett av sina bästa minnen, nämligen när elen kom till Hunnestad.

– Vi blev så glada. Vi som hade gått med fotogenlampor kunde plötsligt bara trycka på knappen för att få ljus. Det var då jag bestämde mig för att bli elektriker. I ungefär 60 år arbetade Eric som elektriker. Bland annat var han med och byggde radiostationen Grimeton på 1920-talet.

Hemligheten bakom ett långt liv

Nu när Eric Gottfried Andersson fyller 108 har han några tips för ett långt liv.

– Jag har varit rädd om min kropp för man får bara en. Därför har jag inte gasat ihjäl den med tobaksrök. Och så har jag ätit god mat.

Han nämner även det faktum att han arbetade långt efter pensionsåldern och slutade ta småjobb först när han var 78 år. Något som hjälp honom att hålla kroppen i form, säger han.

Som han mår i dag kan han leva länge till. Men han vågar inte ta ut något i förskott. Det tycker han faktiskt inte att någon borde göra.

– Nej, det ska man aldrig göra. Nu när jag har blivit så gammal tar jag bara en dag i sänder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer