Visa alla (2)
Visa alla (2)

Gravida 15-åringen tagen av IS

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åriga gravida flicka som varit familjehemsplacerad i norra Halland och fast i Syrien uppges nu vara tillfångatagen av IS.

Det var Borås Tidning som först skrev om flickan från Marks kommun men familjehemsplacerad i norra Halland. För drygt sex veckor sedan har hon utan pass, tillsammans med sin pojkvän, tagit sig till Syrien utan att hennes biologiska föräldrar visste om det.

Nu rapporterar BT att flickan tagits av Islamiska Staten. Hon skulle, enligt BT, förflyttas till en ny lägenhet i Aleppo tillsammans med sin pojkvän. I samband med detta ska de ha blivit tillfångatagna av IS och förts till staden Al-Bab. Föräldrarna misstänker att paret sedan förflyttats vidare.

Pojkvännen skulle svära trohet till IS

Enligt BT skulle det slås fast om flickan och pojkvännens äktenskap är giltigt och att pojkvännen skulle svära trohet till IS. Flickans pappa säger till tidningen att de skulle förflyttas till al-Raqqa om äktenskapet godkändes, om inte skulle flickan troligen hamna med en grupp kvinnor i staden Manbij.

– Vi är fortfarande fruktansvärt oroliga. Om de hamnar i al-Raqqa är de riktigt inne i smeten. Det vore det absolut värsta som kan hända. Då är det bara ett mirakel som kan rädda henne, säger pappan till BT.

UD och polisen bekräftar att flickan är i Syrien

Utrikesdepartementet är fåordigt kring ärendet.

– Vi har kännedom om att en ung flicka befinner sig i Syrien och vi står i kontakt med flickans anhöriga. Det är allt vi kan säga i nuläget, säger Gabriel Wernstedt på UD.

Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst, har tidigare sagt till SVT Nyheter Halland att polisen upprättat en förundersöknig där pojkvännen skulle kunna vara misstänkt för människorov.

– Men den är rätt teoretisk med tanke på att vi bara har en sidas uttalanden, sa Stefan Gustafsson, till SVT Halland då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet