Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eleven Jens Bredman är kritisk till kommunens beslut om att stoppa det planerade besöket från Kina. ”Vi fick fråga flera gånger var de hade fått sin fakta ifrån”, säger han. Foto: SVT

Kungsbacka stoppar utbytesbesök från Kina på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle 30 elever och lärare från Kina ha besökt Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka. Men besöket har ställts in på grund av rädsla för coronaviruset. Det har fått elever på skolan att reagera kraftfullt.

Besöket har varit planerat sedan länge men i fredags beslutade kommunen att ställa in besöket.

– När läget är så osäkert vill inte vi i Kungsbacka vara de som orsakar att viruset kommer till Sverige. Vi sätter alltid elevernas och personalens hälsa i första hand, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på Gymnasium & Arbetsmarknad.

Beslutet fattades efter att kommunen följt nyhetsflödet om virusets spridning i Kina.

– Vi kunde inte se att det gick åt rätt håll, utan snarare åt fel håll. Situationen blir ju bara värre och värre. Det är en upptrappning i Kina både i antalet smittade och antalet döda.

Elever kritiska

Elever på skolan är dock kritiska till beslutet.

– Vi är alla ganska nedstämda, alla hade sett fram emot det här. Jag tycker det är konstigt, säger Jens Bredman, elev på skolan.

Eleverna här även skrivit ett brev till kommunen där man skriver: ”Vi tycker att det är fegt av er att endast på grund av ert rykte neka kineserna att bo här.”

Se elevernas reaktion och skolans svar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer