Foto: SVT

Gymnasieskolor förbereds inför försvarsövningar

Uppdaterad
Publicerad

Vad är totalförsvaret för något och vilket ansvar har man själv vid en krissituation? Det ska gymnasielever i Halland nu lära mer om genom satsningar inför Totalförsvarets dag, som hålls i september.

Den 13 september bjuds elever från gymnasiets årskurs 2 in till Totalförsvarets dag hos Luftvärnsregementet i Halmstad. Men redan nu under veckan var Försvarsmakten, Luftvärnet, Polisen, Räddningstjänsten och Länsstyrelsen ute på skolorna för att förbereda lärare och rektorer inför Totalförsvarets dag.

– Vi har sett att det är lite si och så med kunskaperna på det här området, och därför är det viktigt för oss att lyfta de här frågorna och hjälpa elever och anställda med att förstå vad som förväntas av dem om vi skulle hamna i krig eller stå inför någon form av krissituation, säger Kenneth Mattsson, kommunpolis i Halmstad.

Åtta skolor deltar

Totalförsvaret består av två delar. Det militära försvaret och det civila försvaret. I det civila försvaret ingår hela civilsamhället och de civila myndigheterna har därför ett stort ansvar i planeringen av totalförsvaret.

– Vi tycker att även skolorna har en viktig roll när det gäller att hjälpa eleverna att förstå vad de själva kan göra i en sådan situation. Om vi kan få eleverna att vara förberedda så har det stor betydelse. Vad gör man till exempel om strömmen försvinner i tio dagar? Var får man tag i mat och vatten och så vidare, säger Kenneth Mattsson.

Totalt kommer cirka 1 700 elever från åtta gymnasieskolor att delta på Totalförsvarets dag. En av dessa skolor är Sannarpsgymnasiet, där ett 20-tal lärare i dag fick besök av de samverkande myndigheterna.

”Finns en oro över utvecklingen”

Det är tredje året som Totalförsvarets dag anordnas, och enligt Cecilia Ek, gymnasiechef på skolan, har projektet varit uppskattat av både elever och anställda.

– Jag tror inte att folk går runt och är rädda, men vi märker att det finns en viss oro över utvecklingen runtom i världen, och då känns det bra att veta hur man ska agera om något händer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.