Kontot innehåller invandrafientliga och homofobiska inlägg. Foto: SVT

Osbecksgymnasiet polisanmäler konto efter invandrafientlighet i skolans namn

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun har nu polisanmält ett instagramkonto som är skrivet i Osbecksgymnasiets namn. Ett klipp visar när en elev tar ner en prideflagga på skolan.

Det var strax innan jul som anmälan kom in till polisen. Någon eller några har startat två instagramkonton som enligt anmälan är skrivna i skolans namn.

Där cirkulerar bland annat främlingsfientliga och homofobiska inlägg.

– Alla de här sakerna är uttryck för att man inte kan respektera olikheter, andra grupper och människor. Det är inte så vi vill ha det, säger Viveka Lennse Johansson, rektor på skolan.

Tog ned prideflagga

Ett av inläggen på ena kontot ska visa hur en elev plockar ner en prideflagga under en utbytesvecka angående HBTQ. Gärningsmannen går inte att identifiera och polisen arbetar nu med ärendet som rubriceras som ofredande mot grupp. Trots att det är svårt att bevisa så väljer de alltså att anmäla händelsen.

– Det har pratats om det på skolan bland elever och lärare som inte tycker det är trevligt. Vi har nolltolerans mot hets mot folkgrupp och det är vår rutin att polisanmäla. Det här är inget vi kan leva med och vi måste reagera, säger Viveka Lennse Johansson, rektor på Osbecksgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.