En av pistolerna som hittades hos mannen i Halmstad. Pistolen på bilden är modellen Walther PP, samma märke som polisen tidigare använde som tjänstevapen. Foto: Polisen

Hade sju pistoler på äldreboendet – döms till villkorlig dom och böter

Publicerad

Han började närma sig 90 år. Släktingarna bestämde att tömma hans fastighet i Halmstad. Där fanns 40 handelvapen och vapendelar, delvis gömda i väggarna. Han får villkorlig dom och 4 000 kronor i böter.

Det var känt inom familjen att mannen som börjar närma sig 90 år hade varit en flitig vapensamlare genom livet. När hans fastighet skulle tömmas fick hans släktingar en redogörelse för var vapen fanns att hitta.

– Det fanns vapen och vapendelar inne i väggarna, bakom paneler så polisen fick bryta på ställen för att komma åt dessa, säger Thomas Tell, polisens utredare.

Pistoler på äldreboendet

Mannen hade även tagit med sig pistoler till äldreboendet i Halmstad. Han tog fram dem frivilligt när polisen kom på besök. 

– Det var nog hans favoritvapen som han hade tagit med sig till boendet, säger Tell.

Under fredagen beslutade en åklagare att ge mannen ett milt straff med tanke på rubriceringen: villkorlig dom och 4 000 kronor i böter för brott mot vapenlagen.

– Hade han varit yngre så kunde det ha renderat i ett fängelsestraff på två år, då antalet vapen definitivt gör att det blir ett grovt vapenbrott. Men med anledning av mannens ålder samt några andra tekniska omständigheter så ansåg åklagaren att det var rimligt att ge en villkorlig dom för brott mot vapenlagen i detta fall, säger Thomas Tell som utredde ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer