Snöoväder i Halland – SVT direktrapporterade

Uppdaterad
Publicerad

Snön har fallit från lunchtid på onsdagen och lett till stora problem, inte minst i trafiken. Se vår rapportering om läget här.

Snövädret i Halland – så är läget

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Bara att plumsa vidare" Glada miner hos hemtjänsten trots
snön

Inför gårdagskvällens snöstorm förberedde sig hemtjänsten runt om i Halland för en svår natt med dubbel bemanning och militärens bandvagnar redo att rycka in.

I Oskarström var personalen på gott humör och hade glada miner även om det var flera som körde fast i snön under kvällen och morgonen.

– Kunderna är bara glada att vi kommer. Nu på morgonen frågade de hur det hade gått igår och vi mådde efter kvällen, vi har väldigt positiva kunder, säger Monicka Falkhäll.

Pinnat inlägg

Kollektivtrafiken återupptas
Hallandstrafiken meddelar att sedan klockan 12:00 har busstrafiken rullat som vanligt och skolskjutsarna kommer hämta upp barnen som planerat.

Tågtrafiken
Tågen kommer gå som vanligt framöver. Däremot har det uppstått vissa störningar i tågtrafiken, men som inte beror på vädret, enligt Hallandstrafiken.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Har du bilder eller video från snövädret i Halland? Dela dem med oss via e-post halland@svt.se

(När du skickar material godkänner du också villkoren: SVT äger rätt att använda bilderna på alla plattformar. Vi äger inte rätt att sälja vidare, och kräver inte exklusivitet, utan det står fotografen fritt att också lämna till andra medier.)

Så här såg det ut när SVT:s reporter under onsdagskvällen vandrade genom snöstormen för att få intervjun med bilbärgaren som jobbade hela natten:

Så såg det ut i Halmstad under morgonen

träd. snö.
Robert Donnely skickade in en bild från Galgberget som togs i morse innan ovädret drog förbi.

E6 öppen vid Kungsbacka igen

Efter stora problem på E6 mellan Frillesås och Kungsbacka i båda riktningar har trafiken nu börjat rulla på. Vägen har varit avstängd från och till under natten och torsdagsmorgonen, men är nu öppen. Orsaken har inte varit en särskild olycka utan att vädret gjort vägen okörbar.

Vägen har nu plogats och saltats. Bärgningsarbetet på vägen har varit omfattande och tagit lång tid, flera har exempelvis tvingats lämna sina bilar för att åka bandvagn från platsen.

Trots att vägen nu återigen är öppen uppmanar Trafikverket bilister att ta en annan väg eftersom väglaget fortfarande är dåligt.

Stopp på väg 154 vid Ullared

Ett lastbilssläp ska enligt Trafikverket ligga i vägkanten på väg 154 strax utanför Ullared. Trafiken påverkas i båda körriktningarna och prognosen beräknas till klockan 11:00 på torsdagsförmiddagen.

Bilister tvingas lämna sina fordon på E6

Räddningstjänsten har under natten till torsdagen haft fullt upp med att hjälpa bilar som fastnat på E6:an söderut i höjd med Kungsbacka.

- Det har stått still på vägen i stort sett hela natten. Vi har varit där och hjälpt folk. En del har vi hjälpt med bandvagn för att köra dem därifrån. Vissa har tvingats lämna sina bilar, andra har lyckats köra därifrån. Vi har fått hjälpa dem med allt möjligt, alla möjliga olika uppdrag, säger Kalle Kivistö, larm och ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har nu lämnat och vägen är öppen igen efter att ha varit avstängd från och till under torsdagsmorgonen.

Stor påverkan på kollektivtrafiken

Under torsdagsmorgonen meddelar Hallandstrafiken att all kollektivtrafik förutom tågen ställs in fram till klockan 10.

Även busstrafiken i Kungsbacka ställs in fram till klockan 10, berättar Västtrafik.

Tågtrafiken påverkas
Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo är inställda under morgonen. Hallandstrafiken arbetar med att ordna ersättningstrafik.
Flera Västtåg mellan Göteborg - Kungsbacka har också ställts in.
I övrigt förekommer det stora störningar i kollektivtrafiken.

Skolskjutsen ställs in
Skolskjuts med buss har ställts in i hela Halland, förutom i Apelområdet i Falkenberg, Oskarström- och Trönninge området i Halmstad, skriver Hallandstrafiken.
Det finns ingen prognos för när skolskjutsen kan återupptas.

Snön orsakar stora störningar i kollektivtrafiken. Resande uppmanas att hålla sig uppdaterade via Hallandstrafikens hemsida.

Lastbilsolycka orsakade totalstopp på E6

En lastbil som kört in i ett vajerräcke på E6 i höjd med Getinge i Halmstad kommun orsakade totalstopp i både norr och södergående riktning under torsdagsmorgonen.

Vid 7:30 meddelar räddningstjänsten att trafiken åter släpps på i ett körfält med reducerad hastighet i norr och södergående riktning, i väntan på bärgare.

Räddningstjänsten och polis larmades om olyckan strax innan 06 på torsdagsmorgonen.

Prognosen är att lastbilen ska vara bärgad klockan 4.

–  Det är helt beroende på bägaren. Det är där det är problem, de har fullt upp, säger Thomas Andersson, inre befäl på räddningstjänsten.

Inga personer ska ha kommit till skada i olyckan.

Ytterligare en lastbil orsakade störningar

På E6 i höjd med Laxvik körde ytterligare en lastbil in i
vajerräcket, vilket orsakade störningar i båda riktningar. Lastbilen ska nu vara bärgad och trafiken har släppts på.

I övrigt har räddningstjänsten fått in flera larm om bilar i snödrivor under natten, men hänvisat vidare personerna till bärgare.

Under natten pausar vi rapporteringen om ovädret. Ta det försiktigt och stanna hemma om möjligt!

Länsstyrelsens kriskommunikatör Marcus Johansson rapporterar från det senaste samordningsmötet med bland annat räddningstjänst, polis, kommuner, Trafikverket, försvaret och regionen. Det kommer bli ytterligare möten:

– Vi måste fortsätta hålla kontakten en bit in på kvällen eftersom vi ser att det är en del störningar i trafiken.

Det gäller främst E6, riksväg 26, 2 och 15 samt mindre landsvägar. Med drivbildning, olyckor och stillastående trafik är läget snarast värre på kvällen än tidigare idag enligt Johansson.

– Min bild är att det är under eftermiddagen när folk skulle hem från jobbet som det blivit problem och det är fortfarande följdeffekter.

man i varselkläder står på knä i snön bredvid nedsnöad lastbil, i snöyra
Tungbärgaren Max Wulff jobbar med att dra loss en lastbil – en av många under dagen.

Trafikverket rapporterar om fortsatta problem på E6 med stillastående lastbilar, personbilsolyckor, en lastbil som ligger över vägen utanför Falkenberg och allmänt svårt väder och väglag. Det handlar både om nyare olyckor och följdeffekter av tidigare olyckor och störningar.

Insnöad • Kommer skolorna vara öppna imorgonbitti?
Snö och blåst ser ju ut till att fortsätta hela natten.

I nuläget ser skolorna ut att vara öppna. Däremot ställs en del skolskjutsar in eller försenas, se mer nedan.

Orange varning

En orange varning innebär risk för:

• Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

• Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

• Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.