Besöksnäringen förväntas gynnas av medlemskapet i Greater Copenhagen. Foto: SVT

Halland går med i Greater Copenhagen

Publicerad

Under förra veckan tog Regionstyrelsen beslut om att ansöka om medlemskap i organisationen Greater Copenhagen.
– Det kommer leda till mer samarbeten inom flera olika områden, säger Dag Hultefors som är ordförande i Regionstyrelsens tillväxtutskott.

Nu inväntar man att det formella beslutet ska tas som kommer att göra att Halland antas som medlemmar från och med januari 2019.

– Det handlar om vår syn på regional utveckling och hur vi tar tillvara den potential som finns här på bästa sätt, säger Dag Hultefors.

Enigt honom fungerar Hallandsås fortfarande lite som en barriär, både fysiskt och mentalt.

– Vi har tagit oss igenom åsen med tågen, men vi har ändå inte alls lika mycket samarbeten med Skåne som vi har med till exempel Göteborg, säger Dag Hultefors.

Nu hoppas man att tillgången till en större arbetsmarknad, näringsliv och utbildning ska vara givande för hallänningarna så som för övriga i Greater Copenhagen. Även besöksnäringen antas gynnas av det nya medlemskapet.

– För en turist som kommer från Kina eller USA och vill se Skandinavien är det inte långt att ta sig från Köpenhamn till Halmstad om man vet om att det finns, säger Dag Hultefors.

Greater Copenhagen arbetar efter gemensamma strategier och mål, till exempel inom infrastruktur och näringsliv. I Region Halland ser man att man på sikt kommer att behöva arbeta mer gärnsöverskridande.

– Vi tycker att regiongränser är rätt så omodernt att hänga upp sig på, säger Dag Hultefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.