Foto: TT

Halland tappar i skolrankingen

Uppdaterad
Publicerad

Alla halländska kommuner förutom Hylte tappar placeringar när Lärarförbundet presenterar sin skolranking för 2018. Men Hylte återfinns ändå i botten.

Fyra av sex halländska kommuner ligger på rikets övre halva i undersökningen som Lärarförbundet gjort utifrån 13 olika kriterier – som de anser viktiga för att bedöma ”skolans arbetsförutsättningar och resultat”.

Andelen elever som uppnår högskolebehörighet och lärarnas utbildningsnivå är områden där Halland placerar sig högt. Sämre är det när det gäller lärartätheten och andelen godkända elever.

Kungsbacka tappar mest

Av landets 290 kommuner placerar sig Hylte på plats 267. En förbättring med två placeringar i jämförelse med 2017.

Kungsbacka är den kommun som tappar flest placeringar. Kommunen var tjugonde bästa i Sverige förra året, men tappar nu 40 placeringar till plats 60.

Varbergs kommun är fortfarande bäst i Halland, men har gått från en andra plats 2016 till en femtonde plats i årets ranking.

Så klarar sig kommunerna i Hallands län i Bästa skolkommun 2018

Varberg: 15 (+6)

Halmstad: 39 (+1)

Falkenberg: 48 (+9)

Kungsbacka: 60 (+40)

Laholms: 170 (+42)

Hylte: 267 (-2)

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.