Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokatens roll ska ha varit att förmedla information mellan sin häktade klient och andra inblandade personer om att den pluggade pistolen placerats ut. Foto: Polisen

Halländsk advokat misstänks för grovt skyddande av brottsling – ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleds rättegången i Halmstads tingsrätt mot en halländsk advokat som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Advokaten nekar till alla anklagelser. 

Brottmålsadvokaten, som är i 65-årsåldern, företrädde en klient som åtalades för grovt vapenbrott och medhjälp till mordförsök.

Advokatens misstänkta agerande upptäcktes när polisen fick tillgång till chattar mellan gärningsmännen från den krypterade tjänsten Encrochat. Enligt åklagaren ska advokaten ha haft kontakt med flera inblandade i dådet för att kunna förse sin klient med information – syftet var att få klienten friad i tingsrätten.

Fastnade på film

Våren 2019 hade polisen spaning på flera kriminella grupperingar i Halmstad efter skjutningar, sprängdåd och bilbränder. Kort före en skjutning 11 juni 2019 fångades flera av männen på film, när en av dem överlämnar en pistol till en annan. På brottsplatsen hittades efteråt sju tomhylsor, två i kaliber 9 millimeter och fem i kaliber 7,62 millimeter.

Fyra husrannsakningar – inget vapen

I tingsrätten har fem män därefter friats för skjutningen. En sjätte man, en 32-åring, dömdes senare till tolv års fängelse för mordförsök med hjälp av Encrochat-bevisningen. Vid huvudförhandlingen berättade 32-åringen att det aktuella vapnet var en pluggad och därmed ofarlig pistol,  som lagts i hans förråd. Någon pistol hade polisen dittills inte hittat, trots fyra husrannsakningar, men nu låg den plötsligt där.

Enligt åtalet ska advokaten ha varit i delaktig i diskussionen kring hanteringen av vapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.