Maria Persson, jakthandläggare på länsstyrelsen i Halland, berättar att det under årets älgjakt läggs större fokus än vanligt på älgobservationer. Foto: Länsstyrelsen/TT

Halländsk älgjakt med fokus på torkan

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar årets älgjakt – i år med ett extra stort fokus på älgobservationer efter fjolårets torka.

– Det var otroligt stressande för älgarna, säger Maria Persson, jakthandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Andra måndagen i oktober betyder älgjakt. 1055 stycken älgar får fällas under årets älgjakt i Halland, jämfört med 1118 stycken under år 2018.

– Det är inte alltid man skjuter allt man får tilldelat, men siffran är det som planeras att skjutas, säger Maria Persson, jakthandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Klimatkrisen

Det är svårt att veta på pricken hur stor älgstammen i Halland är, men varje år görs uppskattningar genom spillningsinventeringar och älgobservationer.

Något som är extra intressant för årets jakt är älgobservationerna efter fjolårets torka. Länsstyrelsen i Halland är intresserad av hur kalvarna som föddes i fjol har klarat sig.

”Inte anpassade för ett varmt klimat”

När jägarna sitter på pass räknar de hur många älgar de ser – så kallad älgobs. Observationerna lämnas i form av dagliga rapporter till Svenska Jägareförbundets Viltdata.

– Älgarna är inte anpassade för ett varmt klimat och fjolårets torka var otroligt stressande för dem, säger Maria Persson.

Hon fortsätter:

– Gräset torkade och de fick svårt att hitta mat. Därför vill vi se hur kalvarna som föddes och överlevde under förra sommaren har klarat sig i år.

Fakta: Jaktområden

Älgjakten kan utövas inom tre olika typer av områden:

• Inom ett älgskötselområde. Registreras av Länsstyrelsen och kan omfatta mellan 40 och 50 jaktlag.

• Inom ett licensområde. Registreras av Länsstyrelsen, men är ofta mindre än älgskötselområden.

• Jakt på oregistrerad mark.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet