Foto: TT

Halländska Snöstorp prisas på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Snöstorps hembygdsförening i Halland får på lördagen pris av prinsessan Sofia.

På lördagen mottar tre svenska hembygdsföreningar pris av prinsessan Sofia som är hedersgäst vid ceremonin tillsammans med prins Carl Philip.

– Det här är fantastiskt, jag fick en smärre chock, säger Lars-Erik Björklund, ordförande i Snöstorps hembygdsförening till SVT Nyheter Halland.

”Stark förankring i lokalsamhället”

Priset delas ut vid hembygdsrörelsens 100-årsfirande på Skansen i Stockholm. Förutom Snöstorp i Halland är det Bureå i Västerbotten och Fagersta-Västanfors i Västmanland som vinner äran och 10.000 kronor var.

– Gemensamt för de tre föreningarna är en engagerande publik verksamhet och stark förankring i lokalsamhället, säger Jan Nordwall, generalsekreterare i Hembygdsförbundet, i ett pressmeddelande.

Snöstorps hembygdsförening har hand om ett boningshus och två stora lador i östra Halmstad och därtill finns en mängd handlingar och gamla föremål som sköts av föreningen.

– Många hör av sig till oss och vill komma och titta i gamla handlingar när de till exempel letar efter sina rötter, säger Lars-Erik Björklund.

Jobbar med integration

Han tror det är många olika faktorer som spelar in i varför de nu får pris på Skansen.

– Vi jobbar till exempel mycket med en flyktingförläggning som finns här i närheten. Vi har ett museum med redskap och en del känner igen redskapen eftersom det är samma saker som används i deras hemländer nu.

I februari fick föreningen Halmstad kommuns eldsjälspris, och Lars-Erik Björklund tror att gårdens läge, mitt i ett bostadsområde, gör att extra många lockas till föreningens aktiviteter.

– På midsommar hade vi över 1000 personer som var med när vi dansade och reste majstången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.