Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att nedstängningen av Arbetsförmedlingens kontor i Hylte märks av i kommunen. Foto: SVT

Hylte får 24 miljoner för att hjälpa invånare till arbete

Uppdaterad
Publicerad

Hylte kommun, tillsammans med Falkenberg och Laholm, beviljas 24 miljoner kronor till projektet ”målmedvetenhet på hemmaplan” som ska hjälpa personer som står särskilt långt från arbetsmarknaden in i arbete.

– Detta är ett sätt att möta de individerna som råkar värst ut när Arbetsförmedlingen stänger igen portarna, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen ska nu de tre kommunerna, som samtliga fått besked om att Arbetsförmedlingens lokala kontor ska stängas, jobba för att människor inte ska hamna utanför arbetsmarknaden. I Hylte kommun stängdes kontoret den första november i år och efter nedläggningen har kommunen märkt av en ökning av försörjningsstöd.

– Vi ser oerhört negativa effekter redan på kort tid, säger Ronny Löfquist (S).

De 24 miljonerna som de nu blivit beviljade kommer från Europeiska socialfonden, ESF, och det är Hylte kommun som är projektägare. Projektstart är i februari kommande år och planen är att det ska pågå till 2022. Under den tiden hoppas kommunerna att cirka 500 personer ska ha fått arbete.

Arbetsförmedling kan komma tillbaka

Efter SVT:s intervju med Ronny Löfquist kom besked från regeringen att Arbetsförmedlingen kan öppnas igen, i någon form, i kommuner där nedläggningsbeslut fattats, bland annat i Hylte. Detta ska ske ”genom egna kontor, i samarbete med kommuner eller genom deltagande vid statliga servicekontor”, enligt regeringsuppgifter.

– Det förändrar egentligen inte det här projektet. Men skulle det bli någon form av bemanning från Arbetsförmedlingen i Hylte igen underlättar det förstås det här projektet också, säger Ronny Löfquist (S).

I klippet berättar Ronny Löfquist (S) om vilka det är som kan få hjälp och vad de långsiktiga förhoppningarna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.