Hallifornia surfar mot nya höjder

Publicerad

På torsdagen fylldes vallgraven runt Varbergs fästning återigen av brädåkare. Det är tredje året i rad som vatten- och streetsportfestivalen Hallifornia anordnas. I årets upplaga förväntas publikrekord och festivalområdet runt fästningen har växt. 

På gräsfältet under Varbergs fästnings södra mur, snickrar några yngre män på en skateboardramp. Lite längre bort, närmre sluttningen som leder upp till de höga murarna, står en klättervägg uppställd och i vallgraven glider och ramlar wakeboardåkare fram med blandat resultat.

Det är tredje året i rad som vatten- och streetsportfestivalen Hallifornia anordnas. Årets upplaga har lockat omkring 100 utställare, elittävlingar i flera vattensporter kommer att hållas och arrangörerna förväntar sig publikrekord.

– Det var omkring 20 000 besökare förra året. Men det är lite svårt att säga eftersom vi inte har något staket. Vi vill ha det så. Mitt tips är att man ska ha mycket tid, ta med sig en filt och sätta sig på gräset. Det kommer vara mycket spontana aktiviteter som inte vi heller har koll på, säger arrangören Erik Ruth.

Alla är välkomna till festivalområdet, men för att prova på de olika aktiviteterna krävs ett festivalarmband. För den som har ett armband finns en uppsjö av olika sporter att välja mellan. Wakeboard i vallgraven, skateboard, surfing, elektriska enhjulingar etc.

”Ger frihetskänsla”

Det är kustkulturen som det är fokus på. Vatten- street och actionsporterna delar utrymme med dans, yoga, musik och konst. Gemensamt för aktiviteterna är att de går att anordna ganska spontant.

Skejtaren Sara Thorén jobbar för att fler tjejer ska börja skejta. Hon tror att det finns en anlending till att spontanidrotter ökar.

– Jag tror att många har ett behov av den frihetskänslan. Du kan ta skejten när du vill, surfar när det är prognos. Det är så fritt. Du har ett verktyg, sen är det bara att dra, säger skejtaren Sara Thorén. 

Festivalen startade på torsdagen och pågår fram till och med lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.