För Marcus Andersson blev drop-in fotbollen ett sätt att hitta lusten till sporten igen. Foto: SVT

Halmia satsar på drop-in fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben IS Halmia startade projektet Drop-in fotboll för att behålla unga i föreningen.

Det dribblas och skjuts från olika håll och kanter i Östergårdsskolans gymnastikhall i Halmstad. Det är torsdag och dags för Football Fitness, eller drop-in fotboll. Ett projekt som IS Halmia började med för två år sedan. Marcus Andersson är en av killarna som är på plats. Han är femton år och har varit med sedan starten. Han började spela fotboll när han var sex år. Men för ett par år sedan när ungdomslaget i IS Halmia började spela elvamannaspel så förändrades Marcus inställning till fotbollen.

– Jag hade ingen lust längre, jag hade ingen lust för fotboll alls egentligen. Men sen när det här började blev det mycket roligare. Innan var det så seriöst och så jobbiga träningar. Men nu är det bara för att ha roligt med kompisarna.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Större krav på unga idag

Han är långtifrån ensam om att känna att kraven blir för stora när tonåren kommer. Christoffer Andréasson är ungdomskonsulent i IS Halmia och har hand om drop-in fotbollen. Han känner igen resonemanget. Sedan ett par år tillbaka märkte föreningen att det blev svårare att behålla ungdomarna i föreningen.

– De senaste åren känns det som att det blir större krav på ungdomarna och det är fler intressen som rycker i dem. Med dataspelande som har kommit på senare år och som gör att det blir viktigare för oss att behålla dem inom föreningen och idrotten, säger Christoffer Andréasson. 

Bjöd in ensamkommande

Klubben startade 2013 drop-in fotbollen. Från början var det högskolestudenter som var med, men man upptäckte ett behov av att nå de yngre som inte längre ville vara med i det vanliga ungdomslaget. Idag är stommen i gänget som dyker på de öppna träningarna, där man kan komma de veckorna man vill, killar som tidigare spelat i Halmia. Men gruppen har också nybörjare och för ett tag sedan bjöd man in en grupp ensamkommande ungdomar. En av dem är Kebrom Kohsay som kom till Sverige för åtta månader sedan. Han spelade fotboll i Eritrea, men är ny i fotbollen i Halmstad.

– Jag spelar fotboll och lär mig svenska med kompisar samtidigt som jag spelar. Det är bra, jag tycker om det, säger Kebrom Kohsay.

Kan vara framtida ledare

Halmia ser det som ett sätt att ta samhällsansvar och tycker att det har fungerat jättebra. Men projektet i stort handlar inte bara om att göra nytta för samhället. Det är viktigt för klubben att tonåringarna stannar i föreningen och målgruppen i projektet är pojkar och flickor mellan 16 och 20 år.

– Vi ser ett stort mervärde i att behålla dem i föreningen. Det kanske är framtida ledare vi har här. Vi vill bygga en halmiaanda som gör att de blir halmianer i resten av sina liv och ställer upp som supportrar och ledare och pratar gott om Halmia. Det är egentligen det det handlar om.

Fotbollen kul igen

För Marcus Andersson har chansen att träna när han vill gjort att han fått tillbaka lusten till fotbollen igen.

– Jag och mina kompisar har pratat om att börja spela i laget igen.

Men kommer du fortsätta här också om du börjar spela i laget?

Ja, självklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet