Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Halmstad vill kommunledningen undanta vissa områden från ebo-lagen, men inte hela kommunen berättar Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Foto: SVT

Halmstad vill undanta områden från EBO-lagen

Publicerad
Asylsökande i Halmstad kan komma att bli av med sin dagersättning om de bosätter sig i vissa områden. Det vill kommunledningen efter ändringarna i den så kallade EBO-lagen. Men det blir inte aktuellt att undanta hela kommunen, som andra kommuner vill.

EBO-lagen ger asylsökande rätt att bosätta sig var man vill, om man kan ordna eget boende. Men nya ändringar ger utvalda kommuner rätt att göra undantag från den, genom att asylsökande som bosätter sig i vissa områden förlorar sin dagersättning.

Regeringen har listat 32 kommuner som får göra undantag, och det är kommuner som regeringen bedömt har särskilt utsatta områden. Halmstad är den enda kommunen i Halland som får göra undantag från EBO-lagen, och här har kommunstyrelsens ordförande, Jonas Bergman (M) gett kommundirektören i uppdrag att komma med ett förslag på vilka områden som kan omfattas av undantaget.

Gäller flyttar efter 1 juli

Under våren kommer kommunerna kunna anmäla till Migrationsverket vilka adresser det gäller. Reglerna börjar sedan gälla den 1 juli. Den som redan bor i ett av de undantagna områdena sedan tidigare får bo kvar och behålla sin dagersättning.

Halmstad beslutar i mars

När det gäller Halmstad kommer förslaget presenteras den 17 mars och slutligt beslut väntas fattas av kommunstyrelsen den 31 mars.

I klippet ovan berättar Jonas Bergman (M) om varför han vill att vissa områden i Halmstad ska undantas från ebo-lagen, varför man inte undantar hela kommunen – och svarar på frågan om var asylsökande ska bo istället.

Kommunerna som får göra undantag

Visa

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer