Foto: TT

Döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

En 57-årig man från Halmstad döms för hets mot folkgrupp efter att han spridit antimuslimska texter på sociala medier.

Det var i en sluten grupp som mannen, under förra sommaren, publicerade en text som innehöll ”uttalanden av missaktning för muslimer” enligt domen. Mannen själv erkänner att han har spridit texten men menar att hans uttalanden ligger inom ramen för yttrandefriheten, vilket inte Halmstads tingsrätt håller med om.

57-åringen säger att han är aktiv på sociala medier och att han där kritiserar invandringspolitik, islam, nazism och kommunism. När han kopierade inlägget för att sprida det vidare hade han druckit alkohol och han menar att han inte var helt klar vid tillfället. Anledningen att han lade ut det var för att starta en diskussion i ämnet.

Men Halmstad tingsrätt anser att mannens uttalanden i gruppen inte bjöd in till religionskritisk diskussion utan istället uttryckte missaktning mot muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.