Halmstadbo kan dömas för barnvåldtäkt – utan att ha varit på plats

Publicerad

Mannen befann sig i sin bostad i Halmstad. Brottsoffret – en sexårig pojke – var i Filippinerna. Ändå kan mannen dömas för att ha genomfört en grov våldtäkt mot barnet. Åklagaren yrkar på sex års fängelse. Här berättar SVT:s reporter om fallet på plats i Halmstad tingsrätt.

Det här typen av fall kommer vi se mer av när gatuprostitutionen i bland annat Filippinerna allt mer flyttat över till internet.

Det menar åklagaren Emelie Källfeldt vid Internationella åklagarkammaren som driver åtalet mot Halmstadbon.

Han misstänks för att vid minst två tillfällen under våren ha medverkat till att den sexårige pojken i Filippinerna utsatts för sexuella övergrepp samtidigt som 45-åringen deltagit i dessa via video och chatt från sin bostad i Halmstad.

Detta menar åklagaren ska likställas med en grov våldtäkt, trots att mannen inte själv handgripligen utfört den.

Åklagaren stödjer sig framförallt på ett stort mål i våras där en Östersundsbo dömdes till tolv års fängelse för liknande händelser. Då rörde det sig om 27 grova våldtäkter mot barn.

Försvaret däremot yrkade på skyddstillsyn med behandlingsplan.

Rättegången i Halmstad tingsrätt avslutades under fredagen och rätten beslutade att den 45-årige mannen ska vara kvar i häktet i avvaktan på dom som faller 21 december. Något som kan indikera på fällande dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer