I klippet berättar Daniel Cervin, kvalitets-och miljöchef på National Sweden i Halmstad, hur man gjort för att minska energianvändningen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Halmstadsföretag minskade energianvändningen med en femtedel

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan företag minska sin energianvändning? Det har ett dussin halländska företag, under ledning av länsstyrelsen, undersökt under fem år. Störst energibesparing gjorde plast-och gummitillverkaren National Sweden i Trönninge – som minskade med drygt en femtedel.

– Det blev mer än vi väntade oss. På det här sättet sparar vi en miljon kronor om året, säger Daniel Cervin, kvalitets-och miljöchef på National Sweden i Halmstad.

En lärdom som medarbetarna på företaget har dragit är vikten av att utnyttja uppvärmda lokalytor på ett effektivt sätt, något som har större betydelse än vad man trodde för några år sedan.

Bland företagen som medverkade i projektet syns bland andra Knäredssågen, Hafi Hallands Fruktindustri och KE:s bussar. Resultatet av projektet blev att företagen i snitt minskat energiintensiteten med en femtedel.

I klippet berättar Daniel Cervin hur man gått till väga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.