Grundvattennivåerna är återigen låga och om ingen förbättring sker står vi inför ännu ett bevattningsförbud. Foto: SVT

Risk för bevattningsförbud i södra Halland: ”Var vattensmarta”

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads och Laholms kommuners nivåer av vattenproduktion är just nu inte tillräckligt säkra. Grundvattennivåerna är återigen låga och om ingen förbättring sker står vi inför ännu ett bevattningsförbud.

Förra sommaren var förbrukningen av dricksvatten extremt hög. Laholmsbuktens VA producerade 38 000 kubikmeter vatten per dygn – medan maxkapaciteten ligger på 40 000 kubikmeter.

– 2018 var det väldigt tufft och nu är vi i ett ansträngt läge igen. Vi använder dricksvatten mot maxproduktionen, säger Mattias Hultin, avdelningschef Laholmsbuktens VA.

Mattias Hultin säger att alla måste ta sitt ansvar och vara vattensmarta. Han tror att många glömmer att dricksvatten faktiskt är ett livsmedel.

– Det värsta som kan hända är att dricksvattnet tar slut helt, men just nu riskerar vi mer ett bevattningsförbud, säger Mattias Hultin.

”Vi är på marginalen just nu och är väldigt sårbara.”

Skulle det finnas ett behov av brandsläckning eller att läckor eller driftstörningar på vattenverken skulle uppstå står Laholmsbuktens VA:s vattenverk på marginalen. Situationen är mer ansträngd i år jämfört med förra året.

– Förra året infördes bevattningförbudet femte juni. Då var grundvattennivåerna normala. I år är nivåerna lägre än förra året, men förutsättningarna med vädret har varit bättre, säger Mattias Hultin.

Så här är du vattensmart:

  • Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig.
  • Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program.
  • Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet så gör man både vattensmarta och miljömässiga vinster.
  • Samla upp vatten i duschen i väntan på varmvatten och återanvänd till att exempelvis trädgårdsbevattning, rengöring i hemmet och tvätta trädgårdsmöbler.
  • När det är möjligt, använd regnvatten smart till trädgårdsbevattning och tvätta trädgårdmöbler.
  • Använd snålspolande munstycke på kranar och duschar.
  • Läs av din vattenmätare ofta.

Källa: www.lbva.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.