Kolla in Halmstadstudenternas drönare! Foto: Maytheewat Aramrattana

Halmstadstudenter kom tvåa i drönartävling i USA

Uppdaterad
Publicerad

De sex ingenjörsstudenterna från Högskolan i Halmstad kom tvåa i finalen i en internationell drönartävling i USA i förra veckan. De slog lag från stora amerikanska universitet som Vanderbilt University och University of Pennsylvania.

– Det känns fantastiskt bra. Vi visste inte att vi skulle få komma till USA. Det var en utslagstävling i mars, en simuleringstävling. Då blev vissa team utvalda att åka till USA och vi var en av dem som blev uttagna, säger Marcus Rodén, elektroingenjörsstudent vid Högskolan i Halmstad.

Jobbade dygnet runt

Studenterna konstruerade en självflygande drönare. Under finalen i Arizona flög den över ett specifikt område för att hitta och identifiera en annan drönare, plocka upp den och flyga den till en avlämningsplats.

– Att skapa en drönare som ska göra detta anses inte vara lätt. Vi har varit sex studenter som skapat drönaren och vi har nästan jobbat dygnet runt. Vi trycker bara på ”enter” på en dator och sedan ska den flyga. Vi har programmerat drönaren, så att den vet vad den ska göra. Men vi kan ta över drönaren och styra den om det behövs, säger Marcus Rodén.

Ni slog ut lag från USA, hur stor är det?

– Det känns väl bra. Vi var det enda laget utanför USA och att representera Halmstad var väldigt kul. Det var jättekul att vi kunde placera oss bättre än två andra lag, säger Marcus Rodén.

Kan lära mer

Kan den här drönaren användas här hemma?

Nu är vår drönare gjord att plocka upp saker. Man kanske skulle använda den i räddningsuppdrag i Sverige. Det finns stora möjligheter att lära den att göra andra saker, säger Marcus Rodén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.