Hälsofarligt ämne i dricksvatten utanför Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Nivåerna av hälsofarliga PFAS-ämnen i dricksvattnet ligger stundtals högst i landet i Mickedala vattenverk utanför Halmstad. Det visar en ny kartläggning av svenskt dricksvatten.

Halterna av PFAS-ämnen har kartlagts av tidningen Hem & Hyra efter att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, föreslagit kraftigt sänkta riktvärden för de två vanligaste ämnena.

Livsmedelsverkets åtgärdsgräns ligger idag på 90 nanogram per liter för elva olika PFAS-föreningar. I Mickedala fluktuerar värdet mellan 0 och 110 nanogram per liter.

– Vi använder kolfilter, som innebär att när vi byter filter så bli vi av med problemet. Men när kolet mättas så stiger värdena igen, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

Kan byggas om

Företaget tittar nu på att bygga om vattenverket så att PFAS-värdena sjunker ytterligare.

Mickedala vattenverk står för ungefär fem procent av dricksvattnet i Halmstad. Föroreningarna i området kommer med all sannolikhet från en brandutbildning som i flera år har bedrivits av flygvapnet 1,5 kilometer därifrån.

Föroreningarna i grundvattnet vid vattenverket konstaterades 2012 och har bland annat uppmärksammats i tv-programmet Kalla fakta.

– De senaste fem åren har vi lärt oss mycket om hälsoriskerna med PFAS och eftersom vi också får i oss ämnena via maten finns det inte marginal för att dricka vatten som förorenats, säger Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet, till Hem & Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.