Foto: PRIVAT

Han blir ny kommunchef

Uppdaterad
Publicerad

Lars Fröding blir ny kommunchef i Falkenberg. Han kommer närmast från en tjänst som samhällsdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Rollen som kommunchef är inte främmande för Lars Fröding. Tidigare har han haft samma position i Laholms kommun och även i Sotenäs kommun. Han ser nu fram emot att tillträda sina nya tjänst som kommunchef i Falkenberg .

– Det är mycket spännande och stimulerande. Jag är glad att få det uppdraget, säger Lars Fröding.

Kommer du flytta till Falkenberg?

– Jag bor i Göteborg i dag men jag kommer bo i Halland. Eftersom jag fått jobbet i dag är det lite tidigt att säga exakt var.

Det har varit en turbulent tid i Falkenbergs kommun med en skolchef och en kommunchef som sparkades. Vad har du för åsikter om det?

–  Tyvärr är det vanligt i kommunala organisationer att tjänstemän och kommunens mål inte alltid drar riktigt åt samma håll. Det viktiga är att man hittar rätt i dialogen både med organisationen och med politiken. Jag är övertygad om att jag kommer att göra det i det här fallet. Vi har pratat mycket kring just de frågorna hur viktigt det är att man hittar varann.

Hur ska du göra det?

Dialog är det dominerande ordet. Lyssna mycket och ta in förväntningar och önskemål. All tänker inte lika och då är min roll att synka ihop alla tankar och ambitioner som finns. Framförallt att den politiska viljan och ambitionen får genomslag i verksamheten, det är det viktigaste. Att inte jag kommer med egna nya idéer utan fångar upp det som den politiska ledningen vill genomföra.

Tillträder i sommar

Lars Fröding tillträder sin nya tjänst någon gång under sommaren, men ett exakt datum är inte spikat än. Han är sedan tidigare välbekant med Falkenberg och var under ett halvår tillfällig socialchef i kommunen.

Har du något smultronställe i Falkenberg?

– Jag ska försöka ta in hela Falkenbergs natur och kultur och befolkning.

Ett diplomatiskt svar. Du trampar ingen på tårna till att börja med i alla fall?

Nej, och det har jag inte tänkt att göra i fortsättningen heller, säger Lars Fröding med ett skratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer