Peder Jarnvall vill HBTQ-certifiera pastoratet där han är kyrkoherde. Foto: TT/SVT

Han vill HBTQ-märka kyrkan

Publicerad

Kyrkoherde Peder Jarnvall planerar att HBTQ-certifiera sitt pastorat i början på nästa år. ”Vi vill visa att vi är inkluderande”, säger han.

– Vad jag vet, utifrån ett möte med stiftet för några veckor sedan, är vi de enda pastoraten som står inför att arbeta med Regnbågsnyckeln, säger Peter Jarnvall.

Peder Jarnvall är kyrkoherde i Harplinge-Steninge pastorat – ett av två pastorat i Halland som ska HBTQ-märkas med Regnsbågsnyckeln. Märkningen är svenska kyrkans egna variant på RFSL:s certifiering. Söndrum-Vapnö församling är också i startgroparna för att certifieras.

En signal till församlingsborna

Han vill visa att pastoratet är inkluderande och samtidigt skicka en signal till församlingsborna att alla är välkomna. Men få halländska församlingar tar efter.

– De flesta församlingarna är ovana att bearbeta dessa frågor, säger han.

Regnbågsnyckeln innehåller sex steg som varvas med diskussionsfrågor och studiecirklar. Han själv kallar materialet ”självlärande – inte undervisande”. Märkningen innebär att kyrkan arbetar aktivt för mångfald och öppenhet.

Motarbeta diskriminering

Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutade organ, har slagit fast att Svenska kyrkan ska motarbeta diskriminering av HBTQ-personer. Samtidigt har de bestämt att det ska få finnas olika åsikter om samkönade relationer.

– Om jag och min partner skulle vilja gifta oss och vi får ett nekande svar, så skulle jag inte ta den personen i anspråk vid något mer tillfälle. Rätten att välja kommer vara självsanerande, säger Peder Jarnvall.

Är Svenska kyrkan sist på bollen när det gäller HBTQ-certifiering?

– Jag tror inte att Svenska kyrkan är sist på bollen – men jag önskar att vi varit först på den. Efter höstens debatt kring ”me too” är det tydligt att det finns en rutten människosyn i vårt samhälle. Den måste förändras, säger han.

”Bögen i kyrkbänken”

Enligt Peder Jarnvall handlar det om trovärdighet. Att prata om solidaritet i tredje världen utan att ha en fungerande människosyn gällande HBTQ-gruppen går inte ihop.

– Det finns de som talat vackert om nöden i Afrika, och sedan spytt galla över bögen i kyrkbänken.

Regnbågsnyckeln

Svenska kyrkan kan inte bli certifierad av RFSL, eftersom RFSL inte genomför HBTQ-certifieringar av trossamfund.

Därför har Svenska kyrkan valt en processmodell framtagen av Ekho (riksförbundet för kristna HBTQ-personer), Sensus och Växjö stift. Modellen kallas Regnbågsnyckeln.

Källa: svenskakyrkan.se/hbtq

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.