Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att klara framtidens elbehov i Sverige behövs mer planerbar elproduktion menar Hans Hoff (S) klicka på klippet för att höra mer. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Socialdemokrat öppnar för ny reaktor på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna röstade förra veckan ner M-förslaget att stoppa avstängningen av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1. Men halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S) öppnar gärna för att det kan byggas en ny reaktor på Ringhalsområdet.

Moderaternas förslag om att förlänga driften av reaktor 1 på Ringhals i Varberg röstades förra veckan ner i riksdagens näringsutskott av S, V, MP och C.

Men Hallands tre socialdemokrater i riksdagen håller med om att det kan skapa problem med stabiliteten i elnätet nu när sex reaktorer i elområde 3 och 4 har stängts ner i södra Sverige.

Vill utreda ny elproduktion

Hans Hoff (S), Adnan Dibrani (S) och Sara Heikkinen Breitholz (S) föreslår därför i en gemensam motion att det ska utredas om att bygga ny så kallad ”planerbar” elproduktion i södra Sverige – alltså energiutvinning som inte är beroende av sol eller vind.

I SVT:s intervju säger Hans Hoff (S) det skulle kunna innebära en ny kärnkraftsreaktor på Ringhalsområdet.

Starta videoklippet för att se intervjun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet